گالیله، برشت و فرهادی
در روزهای گذشته دنبال فرصتی بودم تا لایو اینستاگرامی چند روز پیش دکتر امیرمحمد گمینی (استاد پژوهشکدۀ تاریخ علم دانشگاه تهران) با مهدی موسوی که در آن به بهانۀ بررسی و نقد داستانهایی که برتولت برشت در کتاب «زندگی گالیله» از زندگی و زمانۀ گالیله آوردهاست، صحبتهای مفید و دقیقی دربارۀ بعضی حقایق علمی آن دوران گفته میشود را معرفی کنم. اما خب تا الآن فرصتش پیش نیامدهبود...
حقیقت این است که بسیاری از ما گمان میکنیم تاریخ علم مقولۀ کاملن مشخصی است و مردم تا الآن نشستهاند و زیر و زبر آن را بهصورت کامل درآوردهاند، و نتیجۀ این تحقیقها هم همین چیزهایی است که ما از زمانی که چشم باز و گوش تیز کردهایم، کموبیش در اینجا و آنجا دیدهایم و از این و آن شنیدهایم. اما برخلاف این تصور، اتفاقن در حال حاضر پژوهشهای مهمی دربارۀ بخشهای مختلف تاریخ علم در حال انجام است و با پرسشهای پاسخدادهنشدۀ زیادی هم روبهرو هستیم. و از قضا، بهصورت خاص، دربارۀ قرن 16 و 17 میلادی، که به نوعی سرآغاز جدی فیزیکی است که امروزه در مدرسه و دانشگاه میخوانیم، بسیاری از مطالبی که از اینسمت و آنسمت شنیدهایم، از دقت لازم برخوردار نیستند. چرا؟ دلایل مختلفی دارد، اما احتمالن یکی از آنها این است که ما آدمها بدمان نمیآید از افرادِ مختلف «قهرمان»هایی دستنیافتنی بسازیم...
اسم قهرمان را آوردم! و خب حقیقتِ دیگر هم این است که دلیل اینکه بالاخره بعد از چند روز دستبهقلم شدم برای نوشتن این کلمات، دیدن تکهای از مصاحبۀ اصغر فرهادی با BBC، به بهانۀ نمایش فیلم آخرش «قهرمان» در جشنوارۀ امسال کن بود، که در آن اشاره میکرد ایدۀ اولیۀ داستان این فیلم با خواندن همین نمایشنامۀ برتولت برشت در ذهنش شکل گرفته.
پس حالا که فرهادی هم جایزۀ بزرگ جشنوارۀ امسال کن را گرفته، این فرصت را غنیمت میشمارم و دعوتتان میکنم که اگر دوست دارید خلاصهای از «زندگی گالیله» را بشنوید و همزمان چشموگوشتان هم نسبت به وقایع مهم زندگی گالیله و ایدههای اصلی او و اتفاقات مرتبط با بحثهای علمی آن روزگار بازتر شود و همچنین بتوانید اشتباه تدوینگر BBC را هم بگیرید (!) این گفتوگو را از دست ندهید!
❋ قسمت نخست (مقدمه) ❋ قسمت دوم (اصل بحث)
پ.ن: من عادت دارم لایوهای اینستاگرامیای که میخواهم ببینم را دانلود کنم و با سرعت 2x ببینم. مثلن از اینجا.
کتاب خوابگردهای آرتور کوستلر تقریبا روایت کاملا برعکس برشت رو میگه و از این جهت کاملا هیجان انگیزه، گالیله کوستلر تقریبا یه آدم بی خودِ اهل جدل و قیل و قاله که کل ماجرای محاکمه شدنش هم تقصیر خودش بوده :)) گرچه فکت ها ( و نه تفاسیری) که کوستلر میگه غلط و من در آوردی نیست اما خیلیا معتقدن فکتهای دلخواهی رو از تاریخ انتخاب کرده و روایت کوستلر همه تاریخ نیست. کتاب پیام آور ستارگان گالیله که امیرحسن موسوی ترجمه کرده در این باب کتاب خوبیه.